Overwaarde

Er is sprake van overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die je er op hebt. Die overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken: bij de aankoop van een andere woning, de verbouwing van je huis, maar ook als aanvulling van je pensioen.

Overwaarde en de bijleenregeling

Indien je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, je de overwaarde of verkoopwinst moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis om renteaftrek te behouden. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen.

Rekenvoorbeeld:

De overwaarde is na verkoop van je woning € 50.000. Je koopt een nieuwe woning van € 275.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 225.000 (€ 275.000 – € 50.000). Leen je meer dan € 225.000 dan mag je de rente boven dit bedrag niet aftrekken.

Overwaarde en gaan huren

Het kan zijn dan je besluit van een koopwoning naar een huurwoning te verhuizen. De overwaarde investeer je niet in een nieuwe koopwoning en is dus een fijn extraatje. Om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Dit bedrag kun je besteden zoals je zelf wilt. Over dit bedrag moet je afhankelijk van de hoogte wel ieder jaar belasting betalen.

Overwaarde en gaan verbouwen

Met je overwaarde kun je ook een verbouwing financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrij maken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. De geldverstrekker toetst wel eerst of je de hypotheek kunt betalen

Rekenvoorbeeld:

De (markt)waarde van de woning is € 375.000. De nog lopende hypotheek is € 75.000,-. De overwaarde is dan € 300.000 (€ 375.000 – € 75.000). Gedurende 20 jaar is een aanvulling van € 575 per maand gewenst. Dit bedrag wordt maandelijks uit de overwaarde / opeethypotheek aan je uitgekeerd. Dit is een totaalbedrag van € 138.000,-. De rente wordt bijgeschreven op de opgenomen hoofdsom.

Overwaarde als aanvulling op het pensioen of om te schenken

Heb je overwaarde en een laag inkomen na AOW-leeftijd? Of wil je alvast geld schenken aan je kinderen? Dan is het ook mogelijk om via een opeet of overwaarde hypotheek de ruimte tussen de (markt)waarde van de woning en lopende hypotheek tot een bepaald bedrag op te nemen. Op deze manier kan je in de woning blijven wonen en toch al gebruik maken van de overwaarde. De rente over de overwaarde / opeetlening is niet fiscaal aftrekbaar en wordt gedurende de looptijd bijgeschreven bij de hoofdsom. Het is ook mogelijk de rente (deels) zelf te betalen als daar ruimte voor is. De overwaarde kan in maandelijkse termijnen worden uitbetaald, maar je kan ook een éénmalige opname doen voor bijvoorbeeld een schenking of een andere uitgaven.

Overwaarde en gaan verbouwen

Heb je overwaarde en koop je binnen 3 jaar geen nieuwe woning of kun je niet de hele overwaarde gebruiken omdat je een goedkopere woning koopt? Dan is de overwaarde een leuke extraatje dat je op je rekening krijgt. Om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Dit bedrag kun je besteden zoals je zelf wilt. Over dit bedrag moet je afhankelijk van de hoogte wel ieder jaar belasting betalen.