Andere hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Wil je echter een nieuwe hypotheek afsluiten en gebruikmaken van renteaftrek dan kun je alleen een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten. Er zijn echter nog meer hypotheekvormen. Deze hypotheken kun je, behoudens de aflossingsvrije hypotheek zonder renteaftrek, niet meer nieuw afsluiten. Had je voor januari 2013 al een van deze hypotheekvormen? Dan blijft je over deze hypotheek wel rentaftrek behouden. Wil je verhuizen of je hypotheek oversluiten en had je op 31 december 2012 een van onderstaande hypotheekvormen? Dan mag je deze ook na die datum afsluiten en de rente aftrekken van de belasting.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij je tijdens de looptijd van de hypotheek niet aflost. Je betaalt alleen rente. Hierdoor is de maandlast van deze hypotheek laag. 

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand rente over de lening. Daarnaast spaar je voor de aflossing van je hypotheek met een spaarverzekering. Een spaarhypotheek bestaat dus uit twee onderdelen: de lening waar je rente over betaalt en de premie voor de spaarverzekering.

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee onderdelen. Een lening waarover je elke maand rente betaalt. En een bankrekening waarbij je maandelijks een bedrag inlegt. Dit kan een spaarrekening zijn of een beleggingsrekening. Op de einddatum los je je hypotheek af met het opgebouwde saldo van de rekening.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek bestaat uit een lening en een beleggingsrekening. Over de lening betaal je iedere maand rente. Daarnaast leg je geld in op een beleggingsrekening. Op de einddatum los je je hypotheek af met de opgebouwde waarde van de beleggingen.

Levenshypotheek

De levenhypotheek bestaat uit een lening en een levensverzekering. Je betaalt maandelijks rente over de lening. Daarnaast betaal je premie voor de levensverzekering. Dit kan een garantieverzekering of een beleggingsverzekering zijn. Op de einddatum los je je hypotheek af met het bedrag dat je opgebouwd hebt in de verzekering.

Ben je benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak met ons.